Shorthanded Goal

 

 

18.5.2004 i. David Raymond – e. Afrodite Laday – ei. Arnaqueur

 

Tarina nimen takaa

 

Raviurheilun lisäksi Stall Nikkanen Oy on seurannut myös jääkiekkorintamaa jo vuosien ajan. Suomalaisille rakas laji oli mukana myös Shorthanded Goal -varsan nimeämispalaverissa. Jääkiekon NHL-sarjan selostajien on totuttu kohottamaan urheilujuhlatunnelmaa railakkailla huudahduksilla. Alivoimamaalin syntyessä useimmat selostajat pääsevätkin todenteolla vauhtiin, ja samanlaista tunnelmankohottamista on toki syytä toivoa raviurheilurintamalle.  Kun hevosen nimeä mietittiin, toivottiin  Shorthanded Goal-nimen lietsovan loppusuoralla myös raviselostajat mahtipontiseen selostukseen, sillä se tunnelma ja jännitys, joka raviurheilussa vallitsee  vastaa hyvin paljon jääkiekko-otteluita. Kun vielä Shortin emällä Afrodite Ladaylla oli samaa sukutaustaa ruotsalaisen NHL-tähti Peter Forsbergin menestysoriilla Tsar D’Invernellä, oli selvää, että mikäli Shortista jotain tulee, on se todellinen alivoimamaali!

 

Rumasta ankanpoikasesta menestykseen Mauri Jaaran valmennuksessa

 

Ei olisi orivarsa Shortista pienenä uskonut, millainen juoksija siitä sulkeutuisi. Alussa alivoimamaalien mahdollisuudet näyttivät kuitenkin melko vähäisiltä: täysin käsittelemätön ja arka, ontuva varsa ei vakuuttanut ketään. Useampaankin kertaan yritimme myydä varsan tai puolikkaan siitä, jotta riski pienenisi. Kukaan ei kuitenkaan halunnut ostaa Shorttia edes puoli-ilmaiseksi. Niinpä se matkasi Maurille Ruukkiin valmennettavaksi.    

 

Alkutaival Ruukissa oli kankea, kunnes pian, yksivuotiskauden loppumetreillä valmennuksen lisäännyttyä sekä hoitaja että valmentaja alkoivat uskoa varsan kykyihin. Shortti tekikin muodonmuutoksen, siitä kasvoi ikäisekseen yllättävän kypsä. Se harjoitteli kuuliaisesti, kasvoi ja osoitti rauhallisuudellaan ja keskittymisellään omaavansa todellisen kilpahevosen luonteen.

 

Ensimmäisessä kisastartissaan Ruotsin Bodenissa 2.11.2006 ravasikin vahva ja rauhallinen Shorthanded Goal, joka voitti vastustajansa kuolemanpaikalta selvällä 20 metrin erolla alkutalven viimassa ja 15 asteen pakkasessa. Samalla rikottiin Bodenin raviradan kaksivuotiaiden rataennätys. Tämän jälkeen vakuuttava tahti jatkui Seinäjoella 12.11, jossa voitto irtosi näytöstyyliin ajalla 18,5a. Kauden viimeisenä starttina juostu Kasvattajakruunufinaali Jyväskylän Killerillä 2.12 osoitti viimeistään, ettei kyseessä ollut todellakaan mikään pullaponi: kauden kolmas voitto ja samalla kaksivuotiaiden oriiden ja ruunien Kasvattajakruunu matkasi kotiin ajalla 18,7a, kymmenen metrin kaulalla toiseksi tulleeseen.

  

Shorthanded Goal Solvallassa 27.5.2007. Kuvaaja Anne Laitinen.

Kolmivuotiskaudella onnistumisia, pettymyksiä sekä roppakaupalla huonoa tuuria

 Shortin kolmivuotiskauden avaus venyi Ruukin pääntautikaranteenin takia, mutta avausstartti Vermon Seppeleajossa 28.4. oli upea. Oma ennätys 14,9a ja vahva loppukiri osoittivat, että jos maalisuora olisi ollut yhtään pidempi, olisi turvanmitalla voittanut Que Je T’aime joutunut tyytymään kakkossijaan.

 

Vuoden toisessa startissaan, Breeder’s Crown karsinnoissa Ruotsin Bergsåkerissa ennakkosuosikkina matkaan lähtenyt Shortti kuitenkin hylättiin harmittavasti pitkän laukan takia. Elitloppet viikonloppuun keskityttiin tästä huolimatta kuitenkin normaalisti, jonne ori päätettiin ilmoittaa 2100 metrin kolmivuotislähtöön. Hevosen kanssa kun ei ole haluttu kiirehtiä rankoille mailin matkoille. Päätös kannatti, sillä sunnuntain viimeisessä lähdössä päästiin tuulettamaan suomalaisväreissä Shortin kuitatessa lähdön vakuuttavasti 14,7 ajalla, johtaen lähtöä alusta loppuun suvereenisti.

 

Shortti kilpaili kesän ajan Ruotsissa Timo Nurmoksen valmennuksessa voittaen Sommarfavoritenin sekä molemmat E3-karsinnat. Päätavoitteet Kriterium ja E3-finaalit päättyivät kuitenkin epäonnistumisiin. Tämän jälkeen hevonen päätettiin tuoda takasin Suomeen valmistautumaan nelivuotiskauteen 2008.

 

Shorthanded Goalin kolmivuotiskausi toi saldon 10 starttia, joista neljä voittoa ja yksi kakkossija. Palkintorahaa Shortti ansaitsi lähes 500 000 kruunua.

 

Sairastelut sotkivat nelivuotiskauden

 

Nelivuotiskaudella kilpailtiin pääsääntöisesti Ruotsin ikäluokkalähdöissä. Kauden päätavoitteiksi asetettiin   Elitloppetin 4-vuotiseliitti, Ruotsin Derby ja Breeders Crown sekä UET Grand Prix Milanossa. Nelivuotiskauden rikkoi pahoin sairastelut. Kaiken kaikkiaan kauden suurimmiksi pettymyksiksi voidaan todeta epäonnistuminen Ruotsin Derbyssä ja Breeder´s Crownin ja UET Grand Prix´n jääminen pois kisaohjelmasta.

 

Alkukauden hyvät otteet, kirkkaimpana kenties Oslo GP:n nelivuotislähdön voitto, lupasivat kaudelle paljon saavutettua enemmän. Kauden voittosumma vuodelta 2008 oli kuitenkin sairastelut huomioon ottaen hyvä, 77 467,00 €.

 

Oriin ura jatkuu tavoitteellisena avoimissa sarjoissa niin sekä Ruotsin että Suomen radoilla. Shorthanded Goal tarjoaaki jatkossakin  jokaiselle jännitettävää – ylivoimaa alivoimalla!

 

 

 


(c) Stall Nikkanen Oy, shorthandedgoal(a)stallnikkanen.fi