Persoonalliset tammat kaiken takana

Perheen innostus hevoskasvatukseen alkoi aikanaan ratsastusharrastuksesta. Tyttären perässä alkeiskursseille Mäntän Seppälänmäkeen suunnistivat molemmat vanhemmat ja pian tallissa pureskeli heinää hannovertamma Amaretto.  Iisalmeen muutettaessa tyttärelle hankittiin vielä kisakaveriksi ruuna Crest.

Ennen kaikkea Amareton upean luonteen takia heräsi kiinnostus kokeilla, perisikö jälkikasvu äitinsä hyvät ominaisuudet. Ensimmäinen varsa, Rock Amour (i.WG Rockefeller) syntyi 1998 ja toinen, Midsummer Amour (i. Kansas) 2000. Rockyn synnyttyä hevoset haluttiin myös siirtää lähemmäs ja oma neljän karsinapaikan talli rakennettiin vuonna 1999. Toinen varsa Jussi syntyikin siis jo omaan talliin juhannusaattona 2000.

 

Rock Amour & Amaretto kesällä 1998

 

Samoihin aikoihin kasvoi myös halu kokeilla siipiä raviurheilun parissa. Roland ja Roger Fredrikssonien Rättaregårdens Stuterin siittolasta Ruotsin Tunista ostettiin ensimmäinen varsa Afrodite Laday. Afroditea valmennettiin sekä Ruotsissa että Suomessa, mutta ennen kaikkea olemattomien kisahermojensa ja vaikean luonteensa takia ei hevosesta koskaan tullut juoksijaa. Hyväsukuinen ja treenatessa kykynsä osoittanut tamma ansaitsi kuitenkin makkaratehtaan sijasta mahdollisuuden siitostammana, ja se siirrettiin valmennuksesta omalle kotitallille viettämään hermolomaa ratsuruunien kanssa. Lupaava sulhasehdokas löytyi David Raymondista. Ruotsissa syntynyt varsa Shorthanded Goal on nyttemmin lunastanut emälleen asetetut odotukset.

 

Afrodite Laday (17.6.1999 i. Arnaqueur – e. Riktens Darling – ei. Armbro Goal)

 

Afroditen ja Shortin väliin mahtui lisäksi useita muita ravureita. Näistä ennen kaikkea Fredrikssoneilta hankittu Silja Laday (i. Buzzin Brian) juoksi upeasti ja on nyttemmin ansainnut urallaan yli 44 000 euroa. Silja Laday myytiin keväällä 2007. Neljävuotias Breakaway Laday valmentautui Mauri Jaaralla, mutta jouduttiin lopettamaan kesällä 2007, sillä leikkauksesta huolimatta se ei tervehtynyt  vuohisluun halkeamisesta samana kesänä.

 

Ratsupuolella Amaretto laukkasi vihreämmille laitumille 21-vuotiaana, ja Crest myytiin Mäntän ratsastajille tyttären muutettua opiskelemaan Helsinkiin. Rock Amour myytiin kuusivuotiskautensa jälkeen kisahevoseksi Kuopioon ja sittemmin Ypäjälle. Midsummer Amour, ”Jussi”, kilpaili viisi- ja kuusivuotiskaudet nuorten hevosten sarjoissa menestyksekkäästi ja osallistui  myös vuoden 2006 Helsinki International Horse Shown nuorten hevosten luokkiin Terhi Toikan ratsastamana kunnes siirtyi Anna-Juulia Kontiolle. Syksyllä 2010 myös  Jussi myytiin uudelle omistajalle.

 

Hevoskasvatuksessa olemme luottaneet aina hullun tuuriin ja hyvään tammalinjaan. Jokainen hevonen on ollut omalla tapaa ikimuistoinen persoona ja kokemus, niin hyvässä kuin pahassakin. Lempeä Amaretto, tuittupää Afrodite, viisas Silja - lista jatkuu loputtomiin. Jokainen hevonen on jäänyt sydämiimme ja jokainen saavutettu voitto maistunut voitettua rahasummaa suuremmalta. Viimeistään Shorthanded Goalin menestys on todistanut, ettei sitä kenties niin hulluja oltukaan, kun hevosurheiluun päätettiin satsata tosissaan!



(c) Stall Nikkanen Oy, Stenbackantie 159, 02550 Evitskog, tapio.nikkanen(a)stallnikkanen.fi